
Istoria UE
Istoric

Al Doilea Război Mondial
Europa era în ruine după Al DoileaRăzboi Mondial. Economia Europei era la pământ. Milioane de oameni au fost uciși, răniți sau și-au părăsit locuințele din cauza războiului.
1950:Declarația Schuman

În data de 9 mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe al Franței, Robert Schuman a ținut o conferință prin care s-a stabilit o înțelegere între taberele Europei în legătură cu cărbunele și fierul, necesare revenirii continentului după război

1957- Tratatele de la Roma: CEE și Euroatom
Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg doreau o economie și mai puternică. Astfel, țările au semnat la Roma următoareletratate:
-Comunitatea Economică Europeană: Țările au decis să își unească economiileseparate într-una comună. Acest tratatmarchează începutul cooperării înagricultură, pescuit și transporturi.
-Euratom: Această asociație se ocupăcu energia nucleară.

1979: Primele alegeri pentru Parlamentul European
Cetățenii europeni au votat reprezentantul lor înParlamentul European pentruprima dată în 1979. Atunci erau doar 9 țări membre în Uniunea Europea
1992: Tratatul de la Maastrich

A marcat începutul acestei asociații la un nivel politic, pe lângă integrarea economică deja existentă.
•Un nou nume a fost dat fostelor Comunități Europene: Uniunea Europeană.
•Tratatul a fost pus în aplicare începând cu anul 1993.

1993:Granițe deschise
Pe 1 ianuarie 1993 granițele interne ale țărilor membre au "dispărut". Acum există o piață unică, cu libertate de mișcare, de bunuri, de servicii și de capital.

2002: Introducerea monedei Euro
Moneda Euro a fost introdusă în sistemul bancar în 1999, dar oamenii au început să o folosească de abia pe 1 ianuarie 2002.

2012: UE câștigă Premiul Nobel pentru pace
Premiul a fost acordat pentru recunoașterea eforturilor Uniuni legate de pace, reconciliere, democrație și drepturile oamenilor.
2016: Referendumul Marii Britanii

În urma unui vot de pe 23 iunie 2016, 51,9% dintre englezi au votat ieșirea Marii Britanii din UE, fiind astfel prima țară care va părăsi această asociație.
Marea Britanie se retrage oficial din UE pe data de 31 ianuarie 2020, după 3 ani de negocieri.