
Rolul Instituțiilor UE
Consiliul UE

- Rol: este vocea guvernelor statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE
- Membri: miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor
- Președinte: fiecare stat membru al UE deține președinția prin rotație, pe o perioadă de 6 luni
- Înființare: 1958 (sub denumirea de Consiliul Comunității Economice Europene)
- Sediu: Bruxelles (Belgia)
- Site web: Consiliul UE

În cadrul Consiliului UE (cunoscut informal și sub numele de Consiliul), miniștrii din guvernele tuturor statelor membre se reunesc pentru a discuta, pentru a modifica și adopta acte legislative și pentru a coordona politici. Ei sunt abilitați să angajeze guvernele lor în îndeplinirea acțiunilor asupra cărora au convenit în cadrul reuniunilor. Reuniunile Consiliului au loc la Bruxelles, cu excepția a trei luni (aprilie, iunie și octombrie), când au loc la Luxemburg.
Comisia Europeană
Comisia Europeană reprezintă interesele comune ale UE și este principalul organ executiv al acesteia. Își utilizează "dreptul de inițiativă" pentru a prezenta propuneri de noi acte legislative, care sunt examinate și adoptate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
De asemenea, gestionează politicile UE (cu excepția politicii externe și de securitate comune, care este condusă de Înaltul Reprezentant pentru PESC, vicepreședinte al Comisiei Europene), precum și bugetul UE și se asigură că țările aplică în mod corect legislația europeană.
Reprezentanțele acționează ca vocea Comisiei în întreaga UE. Ele monitorizează și analizează opinia publică din țara-gazdă, furnizează informații despre funcționarea și politicile UE și facilitează cooperarea Comisiei cu țara-gazdă.

Activitatea acestor 4 instituții principale, care acoperă sarcinile legislative și executive ale Uniunii, este completată de activitatea altor 3 instituții ale UE: Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană și Curtea de Conturi Europeană. Aceste 3 instituții răspund de gestionarea aspectelor judiciare și financiare, precum și de auditul extern al Uniunii Europene.
Curtea de Conturi Europeană
Curtea de Conturi contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și la promovarea răspunderii și a transparenței și are rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor UE.

Verifică dacă fondurile UE sunt corect contabilizate, dacă sunt colectate și cheltuite în conformitate cu normele și reglementările relevante și dacă asigură un bun raport costuri-beneficii.
Parlamentul European
Parlamentul European îi reprezintă pe cetățenii statelor UE și este ales direct de către aceștia.

Parlamentul ia decizii cu privire la legislația europeană împreună cu Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, aprobă bugetul UE.
În plus, gestionează o rețea de birouri de legătură în capitalele țărilor UE, Londra, Edinburgh și Washington D.C.
Consiliul UE
Reprezintă guvernele țărilor din UE. Consiliul UE este forul în care se reunesc miniștrii din toate statele membre pentru a adopta acte legislative și pentru a coordona politicile europene.
Miniștrii se reunesc în diferite configurații, în funcție de subiectul care urmează să fie discutat.
Consiliul UE ia decizii cu privire la legislația europeană împreună cu Parlamentul European.
Curtea de Justiție
Curtea de Justiție se asigură că legislația UE este respectată și că tratatele sunt interpretate și aplicate corect: controlează legalitatea actelor instituțiilor UE, garantează respectarea de către statele membre a obligațiilor care le revin în temeiul tratatelor și interpretează dreptul UE la cererea instanțelor naționale.

Banca Centrală Europeană
BCE și Sistemul European al Băncilor Centrale răspund de menținerea stabilității prețurilor în zona euro.

Se ocupă, de asemenea, de politica monetară și a cursului de schimb în zona euro și sprijină politicile economice ale UE
Cum se votează în Parlament ?
Alegerile europene înseamnă să optați pentru persoanele care doriți să vă apere interesele în UE. Deputații în Parlamentul European nu doar elaborează și decid asupra actelor legislative, ci și votează noi acorduri comerciale, supraveghează celelalte instituții ale UE, verifică dacă banii UE sunt cheltuiți cum trebuie și lansează investigații pe anumite teme.
Votând la alegerile europene, vă exercitați dreptul democratic de a participa la deciziile privind viitorul Europei și de a-i da Parlamentului legitimitatea de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.
Cele mai recente alegeri, din mai 2019, au înregistrat o creștere semnificativă a prezenței la vot, care a ajuns la o medie de peste 50 % la nivelul Uniunii. Parlamentul a organizat o campanie de informare imparțială, îndemnând cetățenii să voteze. Campania a condus la lansarea comunității Together.EU, cu scopul de a promova discuțiile privind viitorul democratic al Europei.